Екокатастрофа! Дупничани: Роми изсекоха дърветата до Вангелова чешма, пътят пропада, пръкнаха се нови сметища


228-09-01-паликарски

Отрязаните дървета са много болезнена тема за отец Паликарски

Отец Паликарски прави Инициативен комитет за спасяването на района

Екологична бомба цъка в най-големия жилищен квартал в Дупница жк „Бистрица”, след като роми отрязали всички дървета на пътя до Вангелова чешма, подадоха сигнал обезпокоени дупничани. Екип на „Вяра” се убеди, не само че има изсечени дървета, но и пътят е в злокобно състояние – със зейнали шахти и разхвърляни купчини боклуци.
65-01-02-064

Асфалтът на пътя се е нацепил на огромни късове
65-01-02-067

Един от капаните на пътя – недовършена шахта

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски започна кампания сред дупничани за спасяването на пътя до Вангелова чешма. Той предлага мястото да се залеси с орехи от двете страни на пътя, докато не е станало прекалено късно.
65-01-02-0061

По пътя към жк ”Бистрица” е пълно с боклуци

„Пътят за Вангелова чешма е екологична заплаха за Дупница, дайте да направим едно сдружение и да ходим при кмета – там е страшно, може да загинат и хора”, каза отец Паликарски. Към инициативния комитет с отец Георти Паликарски се включиха още НПО ”Природните чудеса на България” с председател Дени Милева, Жоро Костадинов и други. Паликарски през лятото очаква хиляди руски и български поклонници да окупират чудотворния храм „Света Марена” под тракийското светилище Фенерка и е разтревожен, че заради продупчения път може да стане някоя трагедия.

Жители на жилищния комплекс също са обезпокоени: „Над нас има две сметища, едното е градското, а другото е на ромския новоизникнал квартал над жк „Бистрица”. Пътят до Вангелова чешма при обилен дъжд се превръща в кално свлачище с буйна река. Комисията за бедствия и аварии при община Дупница трябва незабавно да се самосезира”, смятат жители на жк ”Бистрица”

Еколози и горски служители препоръчват незабавно залесяване. Те виждат в района наченки на нарушеното екологично равновесие, като посочват, че причината за това е отрязването на дърветата, които поемаха големите дъждовни потоци и топенето на снеговете.

Автор: Петър Милев, статията е публикувана и във в-к Вяра