Хиляди дупничани посрещнаха 3-ти март!


Кметът Чимев изгледа и аплодира програмата на чаша безалкохолно със заместника си Крум Милев

45-07-01 793

45-07-01 797

Хиляди дупничани се стекоха на пл. „Свобода”, за да посрещнат 138-годишнината от Освобождението. На хорото се хвана и надзирателят от бобовдолския затвор Йордан Шангалов, който надигра десетките си съграждани.

45-07-01 798

45-07-01 836

Надзирателят Шангалов бе облечен в сако в бяло, зелено и червено и водеше хорото с националния трибагреник в ръка. Иначе тържественият концерт в Дупница започна в 10 часа с духова музика и тържествено вдигане на националното знаме пред сградата на община Дупница. Церемонията бе изпълнена от ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

45-07-01 843

45-07-01 848

От признателните жители на Дупница бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на опълченците. Кметът Методи Чимев произнесе тържествено слово. Изпълнение на смесен хор „Рилски звуци” с ръководител Йорданка Веселинова развълнува публиката и хората запяха с тях „Хубава си, моя горо”. Мъжки хор „Свети Иван Рилски”с диригент Таня Камбурова повдигна духа на празнуващите с песните „Стани, стани, юнак балкански” и „Що ми е мило и драго”.

Танцов състав „Зора” с ръководител Дилиана Диканска, вокална група „Сладурите” и първото представяне на танцова група „Божи дар” с ръководител Божидар Германов бяха посрещнати с много аплодисменти от публиката. Програмата продължи с невероятните изпълнения на фолклорно трио „Авлига” към НЧ „Пейо Яворов 1978” с ръководител Райна Христова и музикален съпровод Иван Наумов ат Сапарева баня, син на известната адвокатка Наумова. Женска певческа група към НЧ „Христо Ботев 1978” с ръководител Ивайло Филев и танцовия състав „Терпсихора” също бяха посрещнати с бурни ръкопляскания.

Автор: Дени Милева, статията е публикувана и във в-к Вяра.