Олимпийски и световни надежди по планинско бягане покориха връх Фенерка над Дупница


Досегашният кмет инж. Методи Чимев пръв даде рамо на Балканска купа по планинско бягане

 

237-09-01 349

Планинският бегач Костадин Кисьов пръв стигна до връх Фенерка на Дупница по време на състезанието, което си устроиха за първи път световни и олимпийски надежди на Българската федерация по лека атлетика. Те изкачиха пирамидата на траките и стъпиха на свещенния връх Фенерка. Втори финишира Дарин Коев, трети остана Николай Танков, а след тях се наредиха треньорът Димитър Кисьов и председателката на фондация „Природните чудеса” Дени Милева. Запленен от приказната  красота на Рила, която се разкрива от върха, Костадин Кисьов запя в еуфория „Моя страна, моя България”, последван от всички в групата.

237-09-01 356

.  С личната благословия на досегашният кмет Чимев световните и олимпийски надежди на Българската федерация по лека атлетика изкачиха пирамидата на траките, а Дупница вече  се  готви за Балканско първенство и купа Фенерка по планинско бягане.

Планинските бегачи си направиха незабравимо селфи от  Фенерка и от скалите с изрязани тракийски тронове. Димитър Кисьов сподели развълнувано: „Невероятно е чувството, след слизането от Фенерка в село Бистрица лекоатлетите се чувстваха заредени с невероятно силна енергия, не усетиха никаква умора. Фенерка е от малкото останали планински места с чиста уникална енергия”, допълни тренъорът.

237-09-01 362

Първото изкачване на Фенерка бе в чест на свети Иван Рилски. Това е първо изкачване на състезатели по планинско бягане в историята на един от свещените върхове на Рила планина – Фенерка. Националният трибагреник и знамето на световното първенство по планинско бягане за 2016-а, на което домакин е България, бяха развети първо на Фенерка.

237-09-01 363

Изкачването до връх Фенерка бе организирано от треньора Димитър Кисьов от Българската федерация по лека атлетика и Дени Милева – председател на фондация „Природните чудеса на България”. „Изкачването на Фенерка бе ритуално, като целта му бе да се направи контролен тест и се подложи на проверка за организиране на международни състезания по планинско бягане и се подготвят техническите изисквания на трасето. Градска градина-Дупница, парк „Рила”, село Бистрица и  Фенерка ще са и тренировъчните маршрути, по които ще се готвят световните и олимпийски надежди на България за световното първенство Сапарева баня 2016 – Рилски езера”. Запленен съм от Фенерка и пирамидата на траките, предстои и обширно тестване на трасето до тракийското светилище. Траките са създали този спорт в древността – знае се, че най-силният тракийски воин е хвърлял копието от върха на планината и е летял надолу със скоростта на копието. Тази тракийска мистерия много ме вълнува”, сподели треньорът Кисьов. В изкачването взеха участие световните и олимпийски надежди на България Дарин Коев, Костадин Кисьов, Николай Танков и тренъорът Димитър Кисьов, който води отбора ни и на световното във Великобритания. Планинските лекоатлети  преди изкачването направиха и няколко теста в Градската градина в Дупница, след което пеша се отправиха до тракийското светилище Марков камък в с. Бистрица, където се подкрепиха от живата вода на светилището. На спортистите много хреса и водата на извора при Говедарника и извора на река Мариславовица, наречена в чест на тракийската богиня на водните и огнените стихии Света Марена.

Откривателката на пирамидата Дени Милева сподели: „Фенерка е живата легенда за закрилника на България и всички славяни –свети Иван Рилски. Много бистришки предания свързват Фенерка с житието на рилския светец. В село Бистрица от поколение на поколение се говори, че историческата среща на светеца с цар Петър се е състояла именно в подножието на тракийската пирамида на Фенерка. Доказателство за това е, че Фенерка е единственият път в древността до Рилския манастир и по времето на рилския светец. Сутрин поклонниците са изскачвали древния планински път до Фенерка, нощували са на троновете на тракийското светилище и на другия ден са се спускали за Рилския манастир. Очевидци твърдят, че през нощта  на Фенерка са имали съновидения със свети Иван Рилски, в които ги напътствал за важни житейски дела”.

Инициативен комитет от граждани на Дупница, спортисти, културни дейци, археолози, бизнесмени и др. се включиха в подписка с предложение до община Дупница и Общинския съвет за успешното реализиране на спортната инициатива.

Снимките:

1  Големият български треньор по планинско бягане Димитър Кисьов на път за Фенерка

2 Националният трибагреник и знамето на световното първенство по планинско бягане 2016 бяха развети първо на Фенерка от Дарин Коев, Костадин Кисьов, Николай Танков и Димитър Кисьов.

3  Димитър Кисьов оказа чест на откривателката на пирамидата на Фенерка Дени Милева да развее знамето на върха

Статията е публикувана и във в-к Вяра – автор Дени Милева