Счетоводителката Катя и сем. Станкеви от Паничарево станаха собственици на домашни реки, подземни води бликнаха в къщите им


Пенсионерката Райна Васева: Бог ни наказа, че не построихме черква

Екозащитници викат кмета Елза Величкова на помощ

68-01-05 109

68-01-05 107

Подземни реки избиха в къщите на няколко семейства от бобовдолското село Паничарево. Потърпевши са счетоводителката от местната кооперация Катя, съседите й Станкеви от София, пенсионерката Райна Васева.

Хората се оплакаха пред „Вяра”, че без изобщо да искат, са станали собственици на реки и се чудят как да ги кръстят. За екологичния проблем природозащитници от НПО ”Природните чудеса на България” ще сезират кметицата на община Бобов дол Елза Величкова, за да се търси решение. Счетоводителката Катя и съпругът й отдавна са приели домашната река за даденост, даже са й проправили и път до селската канавка. Станкеви пък точно започнали да укрепват къщата си и реката потекла. Никой от жителите на селото не помни такова нещо да се е случвало, а пенсионерката Райна Васева сподели: „Обещахме храм да се направи в селото, започна се, но не се довърши, това може да е някакво наказание, двете реки са като две плачещи очи”.

68-01-05 101

Жителите на известното бобовдолско село Паничарево припомнят, че по времето на цар Самуил и неговия брат Арон са се правили глинените паници за царската свита и войска и оттам е тръгнало и името на селото – Паничарево. Говори се, че Самуил след всяка гощавка е удрял паниците в земята – да им пробва здравината.

 

Автор: Дени Милева

Статията е публикувана и във в-к Вяра.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *